ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 薬膳科学研究所 研究紀要
  1. 薬膳科学研究所 研究紀要
  2. 第5号(2012年9月発行)

中医学における美容に寄与する薬膳食材の分類 (Classification of the foodstuff of Chinese medical diet with beauty effect based on Traditional Chinese Medicine)

https://nakamura-u.repo.nii.ac.jp/records/203
https://nakamura-u.repo.nii.ac.jp/records/203
400479c9-ef55-4573-9294-b4b25b58d06a
名前 / ファイル ライセンス アクション
01-003-05-04-Classification 01-003-05-04-Classification of the foodstuff…陳、大仁田、徳井他 (3.9 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-09-01
タイトル
タイトル 中医学における美容に寄与する薬膳食材の分類 (Classification of the foodstuff of Chinese medical diet with beauty effect based on Traditional Chinese Medicine)
タイトル
タイトル Classification of the foodstuff of Chinese medical diet with beauty effect based on Traditional Chinese Medicine
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 中医学
キーワード
主題Scheme Other
主題 美容
キーワード
主題Scheme Other
主題 薬膳
キーワード
主題Scheme Other
主題 排便
キーワード
主題Scheme Other
主題 体質
キーワード
主題Scheme Other
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Traditional Chinese Medicine
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Chinese medicine
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 beauty effect
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 beauty
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 foodstuff of Chinese medical diet
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 physical constitution
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 bodily constitution
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 陳, 膳盈

× 陳, 膳盈

WEKO 247

陳, 膳盈

ja-Kana チン, ゼンエイ

Search repository
大仁田, あずさ

× 大仁田, あずさ

WEKO 248

大仁田, あずさ

ja-Kana オオニタ, アズサ

Search repository
徳井, 教孝

× 徳井, 教孝

WEKO 249
CiNii ID 1000050207544

徳井, 教孝

ja-Kana トクイ, ノリタカ

Search repository
三成, 由美

× 三成, 由美

WEKO 250

三成, 由美

ja-Kana ミナリ, ヨシミ

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 (要旨)
美容に寄与する日本型薬膳を簡便に提供するために、中医学の基礎理論を基本として、美容・美肌と関わりのある薬膳食材と潤腸通便作用のある食材つまり便秘改善に寄与す薬膳食材について整理したので報告する。
薬膳食材の分類は、中医学の基礎理論を基本にして、上海科学技術出版社、「中薬大辞典」使用し、帰経で肝・心・脾・肺・腎より皮膚、毛髪、月経、便秘と関わりのある薬膳食材を選択した。分類は、臨床症状反応による五性の温・熱・涼・寒・平と五味の甘・酸・苦・辛・咸と人体のどこの臓腑に薬効があるのかを示す帰経の肝・心・脾・肺・腎・胆・小腸・大腸・胃・膀胱を行った。
その結果、美容に関わりのある薬膳食材は245品であった。五性では平が29.0 %、体を温める温・熱が32.2%、冷やす寒・涼が38.8%であった。五味では甘味が56.7%と高い数値を示し、帰経では高い数値を示した肝が20.4%、脾が19.2%、肺が18.6%であった。次に潤腸通便作用のある薬膳食材は116品であった。五性では体を冷やす寒・涼が42.4%と高い数値を占め、五味のトップでは甘味が56.6%を占め、帰経では表裏関係の脾と胃が41.9%、肺と大腸が29.8%と高い数値であった。中医学の美容薬膳食材は五臓の肝、心、脾、肺、腎に入る食材をバランスよく摂取することで肌を美しく保つことできる。
以上の結果より、美容薬膳食材は五性で体を温める、冷やす、平が各約30%を占め、季節の変化に順応することが重要だと考えられた。帰経で高い数値を占めた肝は血流量を調整し、肺は大腸の通暢作用によって維持され、肌・毛髪に関わりがあり、正常であれば、皮膚は光沢を保つと考えられている。潤腸通便薬膳食材は五性で寒・涼性の食材が多く、乾燥しておこる腸燥と関わりが深いと考えられる。これらの薬膳食材を毎日継続持続して摂取することで肌を美しくする効果が期待できると考えられる。
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 (Abstract)
To facilitate serving of Chinese medical diet with potential beauty effect in the Japanese style, the foodstuff of Chinese medical diet with beauty effect or Run Chang Tong Bian, or constipation-improving, effect was identified based on the basic principle of traditional Chinese medicine. After establishment of the inclusion criteria based on the basic principle of traditional Chinese medicine, the foodstuff of Chinese medical diet was classified according
to “Zhongyao Dacidian( dictionary of Chinese medicine)”(Shanghai Scientific & Technical Publishers) by the following: five natures indicating clinical responses( cold, cool, hot,warm and neutral); five tastes( pungent, sweet, sour, bitter and salty); and channel tropism indicating which zang fu(organ) the foodstuff is effective for (liver, heart, lung, spleen, kidney, small
intestine, gall, stomach, large intestine, urinary bladder and triple warmer).
Of the foodstuff of Chinese medical diet studied, 245 items were shown to have beauty effect. By five natures, 29.0%, 32.2%and 38.8% of them were
“neutral,” “hot/warm( body-warming),” and “cold/cool( body-cooling)”, respectively. By five tastes,the percentage of “sweet” was the highest,
accounting for 56.7% of them. Their breakdown by channel tropism was 20.4% liver,19.2% spleen and 18.6% lung. Next, 116 items were identified as having Run Chang Tong Bian( constipation-improving) effect.
By five natures, “cold/cool( body-cooling)” accounted for the largest
percentage of 42.4%.
The most common taste among the five was “sweet,” accounting for 56.6%. By channel tropism, spleen and stomach, and lung and large intestine, which are both in front-back relationship, accounted for large percentages of 41.9% and 29.8%, respectively.
By five natures, “body-warming,” “body-cooling” and “neutral” each accounted for approximately 30% of the food stuff of Chinese medical diet with beauty effect, emphasizing the importance of adjusting to seasonal changes. The liver, accounting for the highest percentage among the channel tropism, controls blood flow, and the lung, also accounting for a high percentage, is
maintained through the constipation-improving effect in the large intestine. Thus, these zang fu may be associated with the condition of skin and hair: if they are normal, skin is kept shiny. Among the foodstuff of Chinese medical diet with Run Chang Tong Bian effect, the “cold/cool” items were the most common, suggesting the close relationship of the effect with dryness-induced
changzao( dry intestine). It is considered that sustained daily consumption of such foodstuff of Chinese medical diet contributes to making the skin beautiful.
書誌情報 中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要
en : Proceedings of PAMD Institute of Nakamura Gakuen University

号 5, p. 29-47, 発行日 2012-09-01
出版者
出版者 中村学園大学薬膳科学研究所
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18829384
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-19 10:17:54.834599
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3